In alle stadsdelen van Den Haag komt dit jaar een omgebouwde SRV-bus waarin mantelzorgers vragen kunnen stellen. Liane Wolfert is oprichtster van Mantelkring, dat de wijken intrekt met ‘Bakkie Aandacht in de Wijk’ om mantelzorgers te benaderen.

Onderstaande tekst is ook verschenen in de rubriek ‘Twee minuten met’ in het Algemeen Dagblad.

-Vanwaar dit initiatief?
Bakkie Aandacht is een initiatief van Mantelkring. Mantelkring zet zich al enkele jaren in alle stadsdelen van Den Haag in voor mantelzorgers. Dit doen we door gratis leuke, interessante en ontspannen activiteiten aan te bieden waarbij mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten. We willen met Bakkie Aandacht ook meer mantelzorgers in beeld krijgen die lastiger de weg weten te vinden naar ondersteuning. Mantelzorg kan soms een erg pittige taak zijn voor mensen. Overbelasting ligt dan snel op de loer. Vandaar dat we de mantelzorgers vroegtijdig in beeld willen krijgen zodat we ze kunnen helpen op het moment dat dit nodig is. We hebben daarom Bakkie Aandacht bedacht, waarbij we met onze rijdende huiskamer de mantelzorgers opzoeken.

-Waar is de bus allemaal te zien dit jaar?
We zijn deze week van start gedaan in Segbroek, waar we zes dagen te vinden zijn. Daarna gaat onze toer verder naar Escamp en doen we in de loop van het jaar alle stadsdelen aan. De plekken waar we exact te vinden zijn staat op onze website: www.mantelkring.nl/bakkieaandacht.

-Klopt het dat het een omgebouwde oude srv-wagen is?
Ja we hebben een originele SRV-wagen, die dertig jaar geleden als rijdende supermarkt werd gebruikt, vrolijk beschilderd en ingericht als huiskamer. De SRV-wagen had vroeger ook een sociale functie, je sprak er je buurtgenoten voor een praatjes, dus het is heel toepasselijk.

-Met wat voor vragen kunnen mensen bij jullie terecht?
We werken nauw samen met partners in de wijk die iets voor mantelzorgers kunnen betekenen. Zo is ook Haags Ontmoeten nauw betrokken bij Bakkie Aandacht. De vragen kunnen zeer divers zijn, zoals vragen over lotgenotencontact, hoe je kunt zorgen dat iemand tijdelijk de zorg overneemt, welke activiteiten er zijn in jouw buurt.

-Of zijn jullie er ook gewoon om een luisterend oor te bieden?
Ja bij Mantelkring hebben we een eigen Aandachtcentrum waar mensen op regelmatige basis gebeld kunnen worden waarbij ze hun verhaal kunnen delen. Mantelzorgers zijn vaak erg druk met hun zorgtaken waardoor ze weinig tijd hebben om deel te nemen aan activiteiten. Regelmatig telefonisch contact wordt daarom enorm gewaardeerd.

-Is er iets wat mantelzorgers niet weten, maar wel moeten weten?
Erg nuttig om te weten is dat er verdeeld over de hele stad 56 Haags Ontmoeten locaties zijn voor ouderen. Om elkaar te ontmoeten en voor activiteiten. Het geeft mantelzorgers rust om te weten dat diegene waarvoor zij zorgen een fijne dag heeft op zo’n locatie, waardoor er wat ruimte ontstaat voor eigen ontspanning.