Mijn naam is Jessica Hobo en ik ben 38 jaar en woon in Dronten. Ik ben mantelzorger voor mijn beste vriendin die tevens mijn huisgenoot is. Toen ik in 2012 besloot om haar in huis te nemen wist ik dat dit uitdagingen zou brengen en mijn leven hierdoor zou kunnen veranderen. Nu in 2017 ben ik erg trots op ons en dat komt mede door mijn aansluiting bij Mantelkring.

In januari 2016 hoorde ik dat er in Dronten een kring was opgericht speciaal voor mantelzorgers genaamd Mantelkring. Ik heb mij in maart 2016 aangesloten bij deze groep en tot op de dag van vandaag moet ik zeggen dat ik hier geen spijt van heb. Mantelkring heeft veel betekend voor ons het afgelopen jaar.

Vertrouwensband
Elke woensdagochtend loop ik samen met een aantal mantelzorgers heerlijk door het bos, soms praten we gewoon over wat ons bezig houdt en de andere keer hebben we een thema waarover we nadenken en praten. Tijdens deze wandeling mag je alles delen of vragen hoe anderen iets zouden doen. Nadien drinken we altijd nog even wat samen. Wat ik zo fijn vind, is dat alles wat je in de groep bespreekt ook in de groep blijft, je hebt zo een mooie vertrouwensband met de andere mantelzorgers.

Thema-avonden
Naast de wandelingen hebben wij ook thema-avonden.  Deze avonden hebben mij het afgelopen jaar geholpen om te groeien als mantelzorger maar ook als mens. Door de Mantelkring en thema’s als omdenken en van jezelf houden, ben ik nu een betere versie van de persoon die ik eerst was. Ik heb mijn rust gevonden en weet nu alles beter te relativeren, waardoor het gemakkelijker gaat om dingen te regelen en in mijn kracht te blijven staan. Daarnaast maak ik mij niet meer druk om de dingen die het niet waard zijn en kan dat dan ook beter loslaten. Naast dat het mij in mijn taak als mantelzorger heeft verlicht, heb ik er ook veel baat bij tijdens mijn werk.

Whatsapp groep
Op één van de thema-avonden hebben we een training gehad van een fysiotherapeut o.a. over het in en uit bed helpen van de zorgvrager maar ook over het slimmer tillen tijdens verschillende situaties. Voor mij was dit echt een uitkomst, want nu kan ik mijn huisgenoot beter helpen als ze problemen heeft. Soms lukt het haar niet om zelfstandig op te staan, te verplaatsen van de rolstoel naar een normale stoel of de auto in en uit te komen. Door de tips van de fysiotherapeut kan ik haar daarbij helpen zonder dat ikzelf rug klachten krijg. Onze groep is heel close en we hebben ook samen een whatsapp groep waarin we regelmatig met elkaar in contact blijven en ook vooral allerlei leuke dingen met elkaar delen. Ook informatie waarvan we denken dat andere mantelzorgers daar iets aan hebben, delen we met elkaar. Het spreekt voor zich dat wij er ook voor elkaar zijn als één van ons het wat zwaarder heeft. We sturen dan een appje, hebben telefonisch contact of sturen een lief kaartje.

Beter voelen
Mantelkring is er dus echt voor mij, zodat ik gezien en gehoord word! Ik heb even een ochtend of avond voor mijzelf, natuurlijk hebben we het wel eens over degene waarvoor we zorgen maar we proberen ons tijdens de wandeling en thema-avonden vooral op onszelf te richten, wat misschien heel raak klinkt maar wel heel goed werkt. Hierdoor kan ik mijn taak als mantelzorger beter aan.

Ik gun iedere mantelzorger Mantelkring zodat ook zij gezien en gehoord worden en door zichzelf beter te voelen,de taak als mantelzorger nog beter aan kunnen.