Karel (74) roept mantelzorgers op: doe mee met Mantelkring

,,Erg fijn dat mensen begrijpen wat je als mantelzorger meemaakt’’


Karel lijkt zijn verhaal vrij zakelijk en rationeel te vertellen. Wat er met hem is gebeurd de afgelopen jaren. Twee partners verliezen waarmee je gelukkig bent. Zorgen voor een ander, terwijl je zelf ook ziek wordt. ,,Het was erg zwaar, toch heb ik het gered.’’

Achter de montere buitenkant van Karel zit het verdriet. ,,Wanneer je intensief moet zorgen voor een ander, stop je dat vaak weg. Je wilt niet dat je zieke partner je verdriet ziet, je moet als mantelzorgers steeds maar sterk zijn. Dat gebeurt ook automatisch, zonder dat je er erg in hebt. Ik heb aanvankelijk geen traan gelaten. Kon en wilde me niet uiten tijdens al dat zorgen.’’

Karel maakte na zijn eerste huwelijk, dat 32 jaar duurde, kennis met een nieuwe liefde. Ze streken neer in Swifterbant. In 2014 overleed zijn vrouw aan alvleesklierkanker, waarbij hij haar de laatste maanden zelf thuis verzorgde. Hij zocht daarna contact met een oude jeugdvriendin, en vond haar terug in Zwitserland. Ze beleefde een aantal fijne jaren, maar ook haar verloor Karel afgelopen zomer uiteindelijk aan maagkanker. Ook hier nam Karel in de laatste fase veel zorgtaken op zich, hij stond dag en nacht klaar in zijn woning in Swifterbant. Ondertussen kreeg hij zelf te kampen met darmkanker, waarbij er eigenlijk voor hem gezorgd moest worden. Het liep goed af, maar de zware jaren hakten er wel in.

,,Ik was doodop. En ik kon mijn verdriet niet kwijt. Toen zag ik het artikel in de krant over de activiteiten van OpenJeHart en Mantelkring. Daar kan ik nu mijn verhaal kwijt. Het is belangrijk voor me, zo heb ik een manier om mijn verdriet te verwerken. Het voelt daar echt als een warm bad. Het is fijn om contact te hebben met mensen die begrijpen wat je hebt meegemaakt wanneer je je partner verliest.’’
,,Wanneer je zoveel dieptepunten meemaakt, ga je de kleine dingen weer meer waarderen. Het gezamenlijk eten op de maandagavond is reuze gezellig. Ik loop nu elke week zowel met de groep OpenJeHart als Mantelkring mee. Er zijn tal van leuke activiteiten, waaronder ook zondaguitjes. Ik heb er nu veel nieuwe vrienden bij. Er wordt ook naar elkaar omgekeken. Toen ik laatst een tijdje niet kon meedoen kreeg ik spontaan een paar mensen van de groep op bezoek om te kijken hoe het met me ging.’’