De gemeenten Dronten, Lelystad en Den Haag zetten extra Mantelkringen in om zo nog meer ondersteuning te kunnen geven aan mantelzorgers. Onder het motto ‘Wie zorgt er voor hen die zorgen?’ biedt Mantelkring mantelzorgers in deze plaatsen extra mogelijkheden om even te ontspannen, aan een activiteitenprogramma mee te doen en andere mantelzorgers te ontmoeten.

Mantelkring zorgt dat mantelzorgers contact met elkaar krijgen. Ook kan er eventueel zorgvervanging gerealiseerd worden, wanneer een mantelzorger een aantal uren vrijaf wil om aan een activiteit van Mantelkring deel te nemen. Zo zijn er wekelijkse wandelingen, maar ook speciale themabijeenkomsten en creatieve salons. Wie niet aan de activiteiten kan of wil deelnemen maar wel behoefte heeft aan contact, wordt af en toe eens gebeld en krijgt zo toch de gelegenheid om haar of zijn verhaal te delen.
Weinig tijd
De eerst groepen van Mantelkring gingen ruim 2 jaar geleden van start in Dronten en Lelystad. Deze gemeenten hebben nu besloten om Mantelkring in deze plaatsen uit te breiden. In de gemeente Dronten start het initiatief ook in de dorpskernen Swifterbant en Biddinghuizen. Inmiddels is Mantelkring ook overgeslagen naar andere delen van het land. In Den Haag is Mantelkring vanaf het begin van dit jaar verdubbeld en actief in alle 8 stadsdelen.
Liane Wolfert uit Dronten is oprichtster van Mantelkring: ,,De kracht van Mantelkring is dat we de mantelzorgers letterlijk en figuurlijk in beweging brengen. We verbinden ze met elkaar zodat ze hun verhaal kunnen delen en doordoor herkenning en erkenning ervaren.’’ Vorig jaar werd Mantelkring beloond met de Mantelzorg Award, die werd uitgereikt door staatssecretaris Van Rijn. Joke Alberts, de vrouw van zanger Koos Alberts, is landelijk ambassadeur van Mantelkring.

Koos Alberts
De start van de nieuwe groepen in Flevoland en Den Haag vindt plaats door mantelzorgers uit te nodigen voor een high tea en een mini-concert van Koos Alberts. De eerste high tea is op 11 mei in de Kubus in Lelystad, daarna in Swifterbant (28 mei), Biddinghuizen (29 mei), Den Haag (30 mei) en Dronten (5 juni). Mantelzorgers kunnen zich opgeven via de website, telefonisch (088-7878988) of per mail (info@mantelkring.nl).