Mantelkring gaat uitbreiden met extra groepen in Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen. Om dit te vieren werden de afgelopen week high teas gehouden in deze plaatsen, met als afsluiting dinsdag een concert van Koos Alberts in De Meerpaal. Ruim 80 mantelzorgers beleefden een gezellige en inspirerende middag, met een hapje en drankje en feestelijke muziek. Maar ze genoten vooral ook van de troost die ze elkaar via Mantelkring kunnen bieden.

Mantelkring is inmiddels in het hele land actief, maar vond toch de bakermat in Dronten. Dit komt door de oprichtster Liane Wolfert, die enkele jaren geleden dit initiatief opstartte vanuit haar woonplaats. ,,Mantelzorgers hebben er behoefte aan om even te ontspannen, maar ook om hun verhaal met andere mantelzorgers te delen. Daarnaast is herkenning en erkenning is belangrijk. Vanuit die behoefte is Mantelkring ontstaan. In Dronten zijn we met een kleine groep mensen begonnen, inmiddels is het initiatief ook overgewaaid naar andere plaatsen in Nederland’’.
De gemeente Dronten zag het succes van Mantelkring en vond het belangrijk dat naast Dronten het initiatief ook in Biddinghuizen en Swifterbant werd aangeboden. ,,Want hoe fijn is het wanneer je vanuit de kernen niet helemaal naar Dronten hoeft maar je gewoon in Biddinghuizen of Swifterbant kunt aansluiten bij een kring’’, zegt Roelf van Biessum van de gemeente Dronten. ,,We kunnen van alles vanachter ons bureau verzinnen, maar het moet wel werken. Van Mantelkring kunnen we zeggen: het werkt!’’

In Swifterbant en Biddinghuizen was de high tea vorige week al gehouden. Voor het afsluitende concert van Koos Alberts moesten de mantelzorgers uit de kernen dinsdag nog wel afreizen naar de Meerpaal. Koos Alberts trad daar afsluitend aan de high tea op in de kleine zaal van het theater. Daarbij was de aandacht ook vooral gericht op Joke, de vrouw van Koos. Joke is de landelijk ambassadeur van Mantelkring. Ze vertelde voorafgaande aan het concert over haar ervaringen na het ongeluk van Koos, nu dertig jaar geleden. Met daarbij ook vooral veel opbeurende woorden voor alle mantelzorgers in de zaal. ,,Ik kan me heel goed voorstellen hoe jullie je voelen, en hoe fijn het is om soms even ontspanning te hebben. Zorg goed voor jezelf, dan ben je ook in staat om voor een ander te zorgen’’.
Veel herkenning was er ook onderling, in de gesprekken waarin de eigen ervaringen konden worden gedeeld. De een met een partner met dementie, de ander met een gehandicapt kind. ,,Ik ben ook blij Joke even persoonlijk gesproken te hebben’’, zegt een van de aanwezigen na afloop. Zij is alleen naar de high tea gekomen, en heeft zich ondertussen aangemeld bij Mantelkring in Biddinghuizen. ,,Ik heb zelf namelijk ook al 30 jaar voor mijn man gezorgd, en weet dus wat het betekent. Maar ondertussen heb ik ook extra zorg voor twee van mijn kinderen en dat valt niet altijd mee.’’ Toch kan er nog een lach af wanneer zij dit zegt. Ze heeft een fijne gezellige middag gehad. En zo schuilt er achter elke mantelzorger weer een ander, persoonlijk verhaal.