Wethouder Janneke Sparreboom heeft vrijdagmiddag in de Kubus het startsein gegeven voor de uitbreiding van Mantelkring in de gemeente Lelystad. Zij prees het initiatief voor mantelzorgers en de samenwerking met Welzijn Lelystad. ,,Ik zie dat mensen er graag bij willen horen, en dat kan ik me ook heel goed voorstellen. Mantelkring vult een behoefte in’’.

Foto’s: Hennie Joesten

Ruim 75 mantelzorgers waren aanwezig bij deze feestelijke opening. Hierbij stond een high tea op het programma, met daarna een concert van Koos Alberts in de theaterzaal van de Kubus. Janneke Sparreboom benadrukte nog eens waarom Mantelkring in Lelystad zo belangrijk is. ,,De verbinding tussen de formele en informele zorg moet goed zijn. We hebben het Mantelzorg Steunpunt, we doen aan mantelzorgwaardering, en daarnaast is er Mantelkring. Je hebt als mantelzorger een plek nodig waar je even uit je situatie komt en met andere mantelzorgers een gesprek aan kunt gaan en er ook even uit bent.’’ De wethouder memoreerde ook nog aan de Mantelzorg Award, die het initiatief vorig jaar uit handen van wethouder Van Rijn kreeg.


Vervolgens was er ruimte om tijdens de high tea ervaringen uit te wisselen. De een over een partner met dementie, de ander over een gehandicapt kind. Maar bijvoorbeeld ook een man en vrouw met verschillende aandoeningen, die voor elkaar zorgen. Ook aanwezig waren Joke en Koos Alberts. Joke Alberts zorgt al ruim 30 jaar voor haar man Koos, die na een auto-ongeluk verlamd raakte. Joke is landelijk ambassadeur van Mantelkring en weet als geen ander hoe het is om voor je partner te zorgen. Ze gaf de aanwezigen nog wel een duidelijke boodschap mee, haar lijfspreuk: ,,Zorg goed voor jezelf, anders kun je niet voor een ander zorgen’’. De aanwezigen genoten vervolgens zichtbaar en hoorbaar van het afsluitende concert van Koos Alberts, waarbij al zijn hits voorbijkwamen.