Wie zorgt er voor hen die zorgen?

‘We gunnen iedereen Mantelkring!’

DEN HAAG – Ze zitten gearmd op de bontgekleurde sociale sofa aan de Ambachtsgaarde in Escamp, Lida en Fatos. Lida slaat een arm om Fatos heen en zegt: ,,Ik ben zo blij dat je mij dat zetje hebt gegeven bij de Mantelkring, hoe zwaar het soms nog is met mijn man die een herseninfarct heeft gehad. Ik leef weer, ik voel me gezien en het gaat steeds beter met me. Ik ben er zo van opgeknapt.’’

Lida is ruim 13 jaar mantelzorger van haar man Bram. Hij kreeg een herseninfarct en was bijna volledig overgeleverd aan de zorg van Lida, totdat Lida volledig overbelast raakte. Fatos Ipek-Demir is de drijvende kracht achter de Mantelkringen in Den Haag. ,,Wij bieden herkenning en erkenning voor mantelzorgers. Mantelkring biedt een gevarieerd programma voor mantelzorgers, die even worden ontlast van hun vaak zware zorgtaak. Er is dan vooral even tijd voor plezier en ontspanning’’, aldus Fatos.

Lida kwam een paar maanden geleden in contact met Mantelkring. ,,Dat was op het moment dat ik de zorg van mijn man gewoon niet meer aan kon. Via ouderenconsulent Els Hooning in wijkcentrum Bouwlust ben ik toen doorverwezen naar de Mantelkring. Toen zijn er dingen veranderd. Ik werd letterlijk en figuurlijk in beweging gebracht. Mijn rug bleek volledig versleten door alle fysieke arbeid. Ik ging erover nadenken om toch mijn man naar een verzorgingshuis te verhuizen. Tijdens de wandelingen met de Mantelkring en gesprekken met onder meer Fatos werd me namelijk echt duidelijk dat het zo niet verder kon. En, het was zo fijn dat er daadwerkelijk steun en informatie was. Ik had daarvoor alles zelf gedaan en was ook helemaal in een isolement geraakt.’’.

Het verhaal van Lida is maar een van de vele schrijnende verhalen. Fatos hoort ze iedere week. Voor haar een belangrijke motivatie om door te gaan met het opzetten van Mantelkringen in heel Den Haag. Zelf is ze ook ervaringsdeskundige. Haar vader lijdt aan Alzheimer, ze kan zich ook heel goed inleven in wat andere mantelzorgers doormaken. ,,Je bent er 24 uur per dag 7 dagen in de week mee bezig. Ik heb me vaak onbegrepen en alleen gevoeld. Toen ik vernam van Mantelkring in andere delen van het land dacht ik gelijk: waarom is dit er niet in Den Haag? Ik ben erg blij dat de gemeente zich sterk heeft gemaakt voor de start van Mantelkring in Den Haag, hierdoor is deelname voor mantelzorgers kosteloos’’.

‘Doordat de gemeente zich sterk heeft gemaakt voor Mantelkring in Den Haag, is deelname kosteloos’

Inmiddels zijn in Den Haag Mantelkring groepen actief in Segbroek, Escamp, Loosduinen en Transvaal. Vanaf 2018 volgen nog meer stadsdelen. Per stadsdeel komen er wekelijkse wandelingen, onder begeleiding van een getrainde coach. Er is daarbij volop ruimte om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. Er worden speciale thema-avonden en creatieve salons georganiseerd. Ontspanning is er tijdens de gezellige zondagactiviteiten. Lida kijkt er steeds naar uit. ,,Ik geniet van de wekelijkse wandelingen in het Zuiderpark. De extra bijeenkomsten zijn altijd leuk en gezellig. Bijvoorbeeld toen je je eigen muziek mocht meenemen en je verhaal erbij kon vertellen. Er komt dan zoveel naar boven. Iedereen heeft wel een eigen verhaal. Er is veel verdriet, maar ook plezier en ontspanning. We hebben veel steun aan elkaar. Ik doe graag een oproep aan alle mensen die intensief voor een naaste zorgen. Cijfer jezelf niet te veel weg, hoe moeilijk dat ook is. Kom erbij, vraag om hulp. We gunnen alle mantelzorgers in Den Haag Mantelkring!’’

Gezocht: vrijwilligers

Mantelkring groeit in Den Haag. Steeds meer stadsdelen omarmen het initiatief. We zijn daarom op zoek naar vrijwillige coaches en coördinatoren die het verschil willen maken in het leven van mantelzorgers. Interesse? Neem contact op met Fatos.Email: fatos.ipek@lwpc.nl. Telefoon: 06-83653724. 

Fatos Ipek

Coach en coördinator, Mantelkring