Wethouder Klein geeft startsein Mantelkring en OpenJeHart tijdens Vraagelkaarcafé in Den Haag Onder luid applaus gaf wethouder Karsten Klein op 9 mei het startsein voor twee hartverwarmende initiatieven in Den Haag: Mantelkring en OpenJeHart. Projectmanager en ‘gezicht’ van Mantelkring Den Haag Fatos Ipek Demir, zelf ook mantelzorger, stond er stralend naast. Haar droom om te zorgen dat er een plek is waar de mantelzorger die een ander zoveel geeft zelf centraal staat, komt uit. Klein roemde de initiatieven die onder andere eenzaamheid verminderen. De kleurrijke confetti die door de zaal dwarrelde illustreerde niet alleen het startsein, maar ook de vele de sprankjes geluk die deelnemers aan het eerste Vraagelkaarcafé in Den Haag ervaarden! Bezoekers genoten van de verrassende inspiratiesessie, een van de zeven workshops en een uitgebreide high-tea. Na afloop gingen ze naar huis met de mogelijkheid om zich aan te sluiten bij de groepen van OpenJeHart, Mantelkring en/of een afspraak om samen met een buurtgenoot iets leuks te ondernemen.

Rond half twee kwamen nieuwsgierige deelnemers langzaamaan binnen druppelen en namen plaats in de ruime en lichte zaal van de Bazaar of Ideas. Blauw en groen met wit gestipte kleden, bloemen en de Vraagelkaar kaartspellen liggen al op tafel. Deelnemer Samed Taky (78) komt aan in zijn scootmobiel, terwijl hij trots het boek laat zien dat hij zelf heeft geschreven. Hij komt onder andere voor het SchrijfCafé met Christa Krommenhoek.

De middag startte met het persoonlijke verhaal van Liane Wolfert over het ontstaan van OpenJeHart, dat aan de basis ligt van Mantelkring. Ze vroeg Joke Alberts, de vrouw van Koos en ambassadeur van Mantelkring, te vertellen over het belang van Mantelkring. De aanwezigen reageerden enthousiast, in Den Haag kennen ze zanger Koos Alberts natuurlijk wel! Tijdens de energieke inspiratieworkshop door Janet Turkstra, initiatiefneemster van Vraagelkaar raakten de deelnemers gemotiveerd om te delen wat zij leuk vonden om te doen of voor een ander wilde betekenen. Op het idee van Ed (75) om een kookclub te starten, kwamen direct al veel positieve reacties. Onder andere van Toos (67) en Ellen (60), die ook meteen een leuke locatie aandroegen. Mar (73) en Tiny (83) gaan binnenkort eens samen wandelen. Wampie (67) wilde graag eens naar een musical, cabaret- of theatervoorstelling. Daarop kreeg ze enthousiaste reacties van Riet (72) die ook naar Brigitte Kaandorp wilde, Joke (70) die graag mee wilde naar Tineke Schouten en Ria (62) die eens de Lion King musical wilde meemaken in Scheveningen. Wampie was positief verrast door al het enthousiasme! Na de inspiratieworkshop was het tijd om deel te nemen aan activiteiten in één van de zeven verschillende cafés! De deelnemers van het Bak-Café gingen aan de slag met het versieren van cupcakes voor de high-tea, de deelnemers van het VerwenCafé konden hun nagels laten lakken of genieten van een (gezichts)massage door leerlingen van het ROC Mondriaan, de deelnemers van het ICT-Café leerden alles over hun tablet of telefoon, de deelnemers van het SchrijfCafé raakten via diverse leuke opdrachten bedreven in het schrijven vanuit hun hart en verder werden er prachtige mandala’s en kunstwerkjes gemaakt in het CreaCafé. Daarnaast konden mensen gezellig kletsen en spelletjes doen in het Praat- en SpelCafé, of aanhaken in het Haak- en BreiCafé.

Toen de high-tea geserveerd werd, was wethouder Karsten Klein aanwezig om zijn enthousiasme over deze initiatieven in Den Haag uit te spreken. Inclusief confetti en festiviteiten! De teams van Mantelkring, OpenJeHart en Vraagelkaar en de Gemeente Den Haag hebben deze middag mogelijk gemaakt. De kick-off was, inclusief confetti en festiviteiten, meer dan geslaagd. Dat was ook zeker te merken aan de positieve reacties van de deelnemers. “Ik voelde ’s ochtends heel sterk dat ik hierbij aanwezig moest zijn. Ik ben blij dat ik ben gekomen. Ik ga met een mooie boodschap naar huis”, aldus deelneemster Nemala (64) die haar jas aangereikt krijgt van een van de studenten van het ROC Mondriaan. De inwoners van Den Haag lijken allemaal enorm te hebben genoten van deze middag, waarin ontmoeten en verbinden centraal stond. Achteraf stuurde Samed Taky ons nog een bericht dat het een historische dag in zijn leven was geweest en dat hij bij een volgend VraagelkaarCafé in Den Haag graag weer aanwezig is.